Så blir UEFA Europa League-finalen på Friends Arena

Nedräkningen till den stora UEFA Europa League-finalen på Friends Arena har börjat på allvar, och de minutiösa förberedelserna går nu in i ett slutskede.

Cirka 48 000 fotbollsälskare från hela världen väntas till arenan den 24 maj för att se Ajax och Manchester United göra upp om titeln.

– Vi har i över nära två års tid planerat för det här ögonblicket och mycket av vårt fokus så här i slutskedet handlar då förstås om skådeplatsen Friends Arena och logistiken runtomkring, säger Göran Havik, projektledare för UEFA Europa League-finalen på Svenska Fotbollförbundet.

Tillsammans med VM 1958, EM 1992, VM för damer 1995 och EM för damer 2013, där finalen spelades på Friends Arena, är UEFA Europa League-finalen det största internationella fotbollsevenemang som Sverige som värdnation har arrangerat. UEFA Europa League-evenemanget sammanfaller påpassligt nog med att arenan i år firar femårsjubileum.

– Vi är väldigt entusiastiska över att få visa upp Friends Arena, Solna och Stockholm för resten av världen i det här fina sammanhanget, säger Marie Lindqvist, vd för Friends Arena.

Nedan lite mer fakta och siffror inför det stora fotbollsögonblicket på Friends Arena:

·         Förra årets final i UEFA Europa League direktsändes i över 100 länder med 160 miljoner tittare.

·         UEFA Europa League-finalen är den största tv-produktionen för fotboll som någonsin genomförts i Sverige.

·         På plats kommer det att finns cirka 10 TV-bolag med egna produktionsenheter för att bevaka evenemanget tillsammans med uppskattningsvis 1000 medierepresentaner. Fem stycken tv-studios kommer att inredas för evenemanget.

·         På den specialutbyggda pressläktaren kommer uppskattningsvis 160 kommentatorer från radio och tv att jobba under matchen.

·         34 kameror bevakar varje sekund av matchen för den internationella TV-signalen. Till det tillkommer kameror från enskilda TV-bolag.

·         För de respektive finallagen har 10 000 biljetter vardera reserverats för supportrarna.

·         Tusentals internationella supportrar beräknas både anlända och avresa under finaldygnet, vilket ställer extra krav på logistik till och från Arlanda.

·         Cirka 300 volontärer finns på plats för att hjälpa till. Intresset för att vara volontär under finalen har varit mycket stort.

·         I publiken finns bland många andra Alexander Ceferin, UEFA-president, Patrik Andersson Ambassadör UEFA Europa League-finalen, Karl-Erik Nilsson, ordförande SvFF, Pia Sundhage, förbundskapten damlandslaget, Janne Andersson, förbundskapten herrlandslaget och Håkan Ericson, förbundskapten U21.

·         UEFA Europa League-finalen invigs av bland annat DJ-duon Axwell Λ Ingrosso, som därmed gör ett återtåg till Friends Arena efter succéspelningarna i december 2012 då de tog farväl med sin tidigare grupp Swedish House Mafia. Elever från Kulturskolorna i Solna och Stockholm deltar också i invigningsceremonin.

·         UEFA Europa League-finalen genomförs i ett samarbete mellan Stockholms stad, Solna Stad, Friends Arena och Svenska Fotbollförbundet.

 

Friends Arena är Sveriges nationalarena och en av världens mest moderna arenor. Med fri sikt från alla platser, den senaste kommunikationstekniken, öppningsbart tak och en kringservice utöver det vanliga, får alla gäster en helt ny möjlighet att uppleva de stora ögonblicken. Publikkapaciteten är 75 000 vid konserter eller 50 000 sittande. Friends Arena är, med stöd av Swedbank, namngiven efter antimobbningsorganisationen Friends, med syftet att ge organisationen ökade möjligheter att nå ut med sitt arbete till barn och unga i skolor och idrottsföreningar.

Recent Releases

2 jul 2018 22.46.00

Eminem satte nytt publikrekord på Friends Arena

Ikväll var det dags för ett nytt publikrekord när den amerikanska superstjärnan Eminem gästade Friends Arena. Med 57 520 i ...
19 jun 2018 00.00.00

Arsenal möter Sevilla på Friends Arena 4 augusti

Nu är det klart att det blir de trefaldiga Europa League-vinnarna FC Sevilla som lördagen den 4 augusti möter Arsenal på ...
11 jun 2018 11.18.00

VM i Konståkning 2021 till Stockholm och Ericsson Globe

I helgen blev det klart att Stockholm och Ericsson Globe återigen blir platsen för ett internationellt konståkningsmästerskap ...